Zbog suše se očekuje poskupljenje proizvoda od peradi

prije 1 sedmica 15

Poskupljenje ovisi od roda žitarica, a prema dosadašnjim procjenama rod će biti jako loš, te će to vjerojatno uticati na cijenu, ali još ne znamo u kolikom obimu, rekao je Jabandžić, dodajući da berba kukuruza kreće za nekoliko dana te da će onda sve biti jasnije

Suša je ove godine značajno utjecala na mnogo toga, ali najviše na poljoprivredne proizvođače, koji očekuju manje prinose žitarica, a prema riječima peradara manji prinosi žitarica će povećati cijenu svih proizvoda od peradara za deset posto.

Edin Jabandžić, predsjednik Koordinacijskog odbora peradara BiH i izvršni direktor kompanije Madi iz Tešnja, rekao je za Nezavisne novine da ukoliko se ostvare prognoze da će prinosi žitarica biti manji za 50 posto, onda je poskupljenje svih proizvoda od peradi neminovno.

Poskupljenje ovisi od roda žitarica, a prema dosadašnjim procjenama rod će biti jako loš, te će to vjerojatno uticati na cijenu, ali još ne znamo u kolikom obimu, rekao je Jabandžić, dodajući da berba kukuruza kreće za nekoliko dana te da će onda sve biti jasnije.

Prema njegovim riječima, ekonomska situacija građana je teška, a oni je ne žele dodatano otežavati ako ne bude potrebe.

Predrag Miličić, predsjednik Zajednice živinara RS, kojije ujedno i direktor poduzeća Agreks iz Donjeg Žabara, rekao je za Nezavisne da bi u narednom razdoblju trebalo doći do poskupljenja proizvoda od peradi za deset posto.

Svakodnevno smo suočeni sa stalnim povećanjima cijene energenata na svjetskim berzama, što se odražava na našu proizvodnju. Ove godine je suša bila katastrofalna, kako se procjenjuje najgora u zadnjih 500 godina. Mi se ovim problemima jednostavno prilagođavamo iz dana u dan, ali sasvim je realno da će morati doći do usklađivanja i povećanja cijena proizvoda od peradi, kazao je Miličić.

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak