Vlasti u RS-u odobrile donaciju 15.200 vakcina za FBiH

prije 5 dana 9

Na današnjoj sjednici je donesen zaključak o raspodjeli 25.000 doza komponente dva vakcine Sputnjik, 290.000 doza vakcine proizvođača Sinopfarm, 93.600 doze vakcine proizvođača Pfizer te 64.190 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca

Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske prihvatio je informaciju o donaciji vakcina protiv virusa korona Federaciji BiH, te je saglasan da se FBiH donira 15.200 doza vakcina AstraZeneca.

Štab je na današnjoj telefonskoj sjednici prihvatio informaciju o donaciji vakcina protiv virusa korona za građane općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar.

- Republički štab za vanredne situacije saglasan je da se Domu zdravlja Drvar donira 2.000 doza vakcina protiv virusa korona proizvođača AstraZeneca za vakcinaciju građana općina Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac i Drvar - saopćeno je iz Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću.

Na sjednici je prihvaćena i informacija o donaciji vakcina protiv virusa korona Univerzitetu u Tuzli, te je Republički štab saglasan da se ovom univerzitetu donira 1.000 doza vakcina AstraZeneca.

Republički štab je donio i zaključke o raspodjeli ukupno 75.000 doza komponente jedan vakcine Sputnjik. U saopćenju se navodi da je Štab upoznat sa informacijama o raspodjeli ovih 75.000 doza.

- Ovim zaključcima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da izvrši raspodjelu u skladu sa navedenim u informacijama. Takođe, zadužuje se Institut da prati potrebe zdravstvenih ustanova koje sprovode vakcinaciju za vakcinama protiv virusa korona, te da u skladu sa njima obavlja preraspodjelu isporuka doza vakcina zdravstvenim ustanovama koje sprovode vakcinaciju - naglašava se u saopćenju.

Na današnjoj sjednici je donesen zaključak o raspodjeli 25.000 doza komponente dva vakcine Sputnjik, 290.000 doza vakcine proizvođača Sinopfarm,  93.600 doze vakcine proizvođača Pfizer te 64.190 doza vakcine proizvođača Astra Zeneca.

(FENA/dg)


Pročitajte cijeli članak