U Kosovskoj Mitrovici povrijeđeno šest policajaca i jedna osoba umješana u napad

prije 2 sedmica 13

Šest policajaca povrijeđeno

Foto: Agencije


Policija Kosova je saopćila da je šest policajaca povrijeđeno tokom policijske operacije protiv krijumčarenja robe sprovedene u Kosovskoj Mitrovici, gdje su se kriminalne grupe organizovano okupile i bacale šok bombe, ručne bombe i upotrebile vatreno oružje kako bi omele rad carinskih i policijskih službenika, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je policijska operacija izvedena u regionu Prištine, Peći, Kosovskoj Mitrovici i da je u svim drugim regionima, osim u Mitrovici, prošla bez problema.

Slobodno kretanje

- Pozivajući se na stvorenu situaciju, direktno ugrožavanje zvaničnika, blokade puteva, upotrebu gasnih boca, šok bombi, upotrebu vatrenog oružja i ručnih bombi od strane osumnjičenih i oštećenja/paljenje službenih vozila, kosovska policija je primorana da preduzme policijske mjere koristeći neophodna pravna sredstva kako bi se službenicima uključenim u operaciju i građanima na tom području pružila sigurnost i stvorila mogućnost slobodnog kretanja - piše u saopćenju.

Kao rezultat pucnjave raznim smrtonosnim sredstvima na policajce, ističe se u saopćenju, do sada je prijavljeno da je šest policajaca zadobilo tjelesne povrede, od kojih je pet policajaca albanske nacionalnosti i jedan srpske. Prema prvim informacijama, jedna od osoba umješanih u napad na policajce je povrijeđena.

Osam osoba uhapšeno

Policija navodi da je do sada osam osoba uhapšeno, jedan Albanac iz regiona Peći, jedan Albanac iz regiona Prištine, tri Albanca iz regiona Južne Mitrovice, po jedan Bošnjak, Albanac i Srbin iz regiona Sjeverne Mitrovice. Svi su kosovski građani.

Zaplijenjena je i razna švercovana roba i dokazi u iznosu od stotine hiljada eura, koji služe kao materijalni dokazi, a koji su se nalazili na različitim lokacijama, poslovnim prostorima, skladištima...

Policijska operacija je završena, situacija u sjevernom dijelu Mitrovice se smirila, dok se i dalje policijske akcije sprovode u saradnji i koordinaciji s Carinom Kosova i pravosuđem.

Predhodno je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) saopštio je da je današnja policijska akcija završena i pozvao je građane da ne nasjedaju na izvještavanje nekih medija u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da ih politizuju i etnizuju.

Pročitajte cijeli članak