U “Izlogu knjige” Radio Olova – “Ovo vrijeme sada “- Semezdina Mehmedinovića

prije 1 sedmica 20

Ovoga petka za” Izlog knjige” Gradska biblioteka pripremila je knjigu “Ovo vrijeme sada “- Semezdin Mehmedinović.

Rubriku “Izlog knjige” na talasima Radio Olova mozete pratiti svakog petka od 10 i 30 i 14 i 30 sati reprizno.

Mehmedinović je od onih rijetkih pisaca koji doista dubinski razumiju otvorenost i laku prohodnost granica između eseja, kratke proze, crtice, pa i crteža, kao i to da je život sam, u svom primarnom i nefikcionaliziranom obliku, jedna od najintrigantnijih tema koje se pisac može uhvatiti. Njegove su knjige povezane i jedna drugu nadopisuju i istovremeno interpretiraju, čineći jednu veliku cjelinu u kojoj se pita i odgovara, sumnja i dokazuje kako je prošlost imaginativnija od budućnosti.“ Jagna Pogačnik „Svaka priča ovdje, može se bez zadrške reći, je dragulj, raritet, predstavlja sve ono što mi drugi osjećamo, ali ne znamo prenijeti onako kako to Semezdin Mehmedinović umije, ne znamo svoja sjećanja kanalizirati u dirljivu prozu.“ Ružica Aščić „Pripadam sve većemu krugu čitatelja koji vrijeme ne mjere samo po Greenwichu, nego i po Mehmedinoviću, dijeleći ga na razdoblje prije i poslije izlaska neke njegove knjige te nestrpljivo odbrojavajući do publiciranja svake sljedeće. Ako vas do sada nisam uspio uvjeriti da i sami postanete njegova odana publika, dopustite mi još jedan, konačni pokušaj: kako ne voljeti pisca kojemu kiša, kad pada ukoso, pada u kurzivu, i koji mašta o nabavi kera kojemu bi nadjenuo ime Keruak?“ Ivica Ivanišević „Ukoliko u ovom svijetu još uvijek ima neke radosti, onda bih mogao reći da je radost u jednom malom književnom imaginariju činjenica da književnik Semezdin Mehmedinović ponovo živi i piše u Sarajevu (…) Knjiga Ovo vrijeme sada rijedak je praznik naše književnosti.“ Đorđe Krajišnik „Dok god bude pisao, Semezdin Mehmedinović činiće to jednako uspješno. Ako bolja ili drugačija prošlost bude i dalje njegova tema, na medaljone od sjećanja stavljaće najfiniju pozlatu, stvarajući užitak u čitanju, doprinoseći vjeri kako je moguće da svijet ponovo zacijeli.“ Kristina Ljevak

Maleni događaji, treptaji sjećanja i smiraj sadašnjeg trenutka, fragmenti prijateljevanja, Sarajevo kao izbor, kao mjesto početka i mjesto povratka, grad kao čvrsta i nestabilna tačka, sve su to tkanja oko kojega se množe priče, oko kojega se iznova rađa jezik u prozama Semezdina Mehmedinovića. Bilo da se radi o susretu s Márquezom u baru u Washingtonu ili o ženi koja donosi ogledalo kao svoj eksponat za neobičnu izložbu u kultnom prijeratnom sarajevskom kafiću, svaka epizoda uvijek je duboko intimna, promišljena, zaokružena, a istodobno nedovršena kakav je i život sam. Rekreiranje razglednica za Aleša, gledanje nogometne utakmice, kafa u ugodnom društvu, igranje partije šaha u muzeju književnosti, užitak u pogledu na hercegovačko nebo, selidba knjiga s kraja na kraj Sjedinjenih Država, sve su to priče koje tvore Ovo vrijeme sada – vrijeme prošlo, sadašnje, buduće. Ovo vrijeme sada vrijeme je koje izabiremo da bismo doživjeli sebe same, da bismo osjetili vlastitu intimu, da bismo otkrili duboko skrivene iskrice koje nas čine čovjekom. Ovo vrijeme sada knjiga je potrage, sjećanja i osjećaja, knjiga u kojoj se vrhunska proza i poezija spajaju u neodvojivo jedno.

Semezdin Mehmedinović rođen je 1960.u Kiseljaku kod Tuzle. Studirao je komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je kao urednik u novinama, sedmičnicima te na radiju i televiziji. Između ostalih knjiga objavio je Sarajevo Blues, Devet Aleksandrija, Ruski kompjuter, Autoportret s torbom i Me'med, crvena bandana i pahuljica. Od 1996.do 2019.godine živio je u SAD, a sada piše u Sarajevu.

Pročitajte cijeli članak