Susret Bajdena i Džonsona: Dogovorena revitalizacija Čerčilove povelje

prije 1 sedmica 8

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) započeo je evropsku turneju sastankom sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson), na kome je dogovorena revitalizacija Atlantske povelje.

Atlantsku povelju potpisali su Ruzvelt i Čerčil 1941. godine i ona je uspostavila viziju svijeta poslije Drugog svjetskog rata, uprkos činjenici da Sjedinjene Države još nisu ušle u rat, prenosi Nova.rs.

Učesnice su se uzalud nadale da će se Sovjetski Savez, pošto je na njega već započeta invazija od strane Nacističke Njemačke u junu iste godine uprkos prethodnom dogovoru, biti također uz njih.

- Naša revitalizovana Atlantska povelja potvrđuje trajnu posvećenost održavanju vrijednosti i njihovoj odbrani od straih izazova - navodi se u zajedničkom saopćenju Bajdena i Džonsona.

- Obavezujemo se da ćemo blisko sarađivati sa svim partnerima koji dijele naše demokratske vrijednosti i da ćemo se snažno suprostaviti naporima onih koji žele da potkopaju naš savez i institucije - poručuju zvaničnici SAD i Velike Britanije.

Dvojica lidera se obavezuju i da će „ojačati institucije, zakone i norme koje održavaju međunarodnu saradnju, kako bi ih prilagodili izazovima 21. stoljeća.

Pročitajte cijeli članak