Putin pozvao na stabilizaciju tržišta prirodnim gasom

prije 2 sedmica 19

Evropa se suočava s gasnom krizom uoči dolaska najhladnijeg godišnjeg doba, uz rast cijena i smanjenje zaliha zbog hladnog vremena krajem prošlogodišnje zime

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je pozvao na stabilizaciju tržišta prirodnim gasom, dok kritičari optužuju Moskvu za rekordni rast cijena gasa pred dolazak zime.

Govoreći na energetskom forumu u Moskvi, Putin je izjavio da je “veoma bitno predložiti dugoročni mehanizam za stabiliziranje tržišta energentima” u, kako ju je nazvao, složenoj situaciji.

Evropa se suočava s gasnom krizom uoči dolaska najhladnijeg godišnjeg doba, uz rast cijena i smanjenje zaliha zbog hladnog vremena krajem prošlogodišnje zime.

Potražnja je u porastu dok se evropske ekonomije oporavljaju nakon ukidanja pandemijskih lockdowna, a proizvodnja je u opadanju iz obnovljivih izvora energije kao što je vjetar.

Neki u Evropi optužuju Rusiju za povećanje cijena gasa, navodeći da Moskva namjerno ne pojačava snabdijevanje kako bi izvršila pritisak na Evropu da sklopi dugoročnije ugovore i da potvrdi kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2.

Putin je, međurim, okrivio “sistemske greške” u evropskom tržištu energentima i odbacio je kritike, rekavši da “neki pokušavaju prebaciti svoje greške na druge”.

Ruski zvaničnici posljednjih sedmica su ponavljali da snabdjevači gasom ispunjavaju svoje obaveze prema evropskim kupcima, prenosi AFP. 

(FENA/md)


Pročitajte cijeli članak