Orban nakon uvođenja diskriminirajućeg zakona najavio referendum

prije 5 dana 9

Mađarska je najavila raspisivanje referenduma "o pitanjima zaštite djece" kako bi se suprotstavila pritiscima EU zbog novog Orbanovog zakona, koji diskriminira LGBTIQ osobe.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je EU za zlouporabu moći u nastojanju da ospori njegov novi zakon, kojim se zabranjuje prikazivanje sadržaja LGBTIQ tematike mlađima od 18 godina.

- Budućnost naše djece je ugrožena i zato ne smijemo popustiti u ovome - rekao je Orban u videu na Facebooku.

„Religijom“ protiv LGBTIQ zajednice

Mađarski premijer, koji je na vlasti od 2010. godine i pred njim su izbori u aprilu sljedeće godine, prikazuje sebe kao borca za odbranu tradicionalnih kršćanskih vrijednosti od zapadnog liberalizma, zbog čega je pojačao kampanju protiv LGBTIQ zajednice.

Njegov zakon kojim diskriminira pripadnike LGBTIQ zajednice i koji je stupio na snagu ovog mjeseca zabranjuje da se sadržaji koji promiču i odobravaju homoseksualnost, transrodnost i interspolnost koriste u školama. Zakon je izazvao strepnju čitave LGBTIQ zajednice, kao i osudu Evropske komisije i EU je najavio moguća ograničenja u dodjeli financijskih sredstava Mađarskoj.

- Proteklih sedmica Brisel je jasno napao Mađarsku zbog zakona koji štiti djecu. Mađarski zakoni ne dopuštaju spolnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji i u oglašavanju - izjavio je Orban.

Referendum će sadržavati pet pitanja

Nije rekao kada planira provesti referendum, ali je najavio da će sadržavati pet pitanja.

Tako će se građanima postaviti pitanje podržavaju li održavanje radionica o seksualnoj orijentaciji u školama bez njihova pristanka i smatraju li da se među djecom trebaju promicati sadržaji koji se tiču postupaka promjene spola.

Referendum će uključivati i pitanje o tome mogu li se bez ikakvih restrikcija prikazivati sadržaji koji mogu utjecati na seksualnu orijentaciju djece i trebaju li postupci promjene spola biti dostupni djeci.

Pročitajte cijeli članak