Mevlid Jašarević štrajkuje glađu, traži premještaj u Srbiju

prije 4 dana 17

Pojasnio je da bi, prema bh. zakonu, on u zatvoru trebalo da ostane do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu, stupio je jučer ujutro u štrajk glađu.

Jašarević, koji kaznu trenutno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatijem kao "bh. Alkatraz", rekao je za Nezavisne novine da se na ovaj potez odlučio istrajan u zahtjevu da bude premješten u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima porodicu.

- Od jutros sam u štrajku glađu, sad sam bio kod doktorice koja mi je mjerila šećer i sad će me oni spustiti u stacionar. Na ovu odluku odlučio sam se kako bih ukazao na krupnoću mog problema - rekao je jučer Jašarević.

Pojasnio je da bi, prema bh. zakonu, on u zatvoru trebalo da ostane do zadnjeg dana kada mu ističe zatvorska kazna.

- Ovdje po zakonu ne mogu da mi daju ni slobodan vikend, a ne mogu ni da me pripreme za slobodu. Nemaju uslove za to. Ovdje ću odležati 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju. A kako ja da izađem bez ikakvih priprema? U interesu Srbije je da me primi kao svog državljanina i da me pripremi za slobodu - ističe Jašarević.

On tvrdi da je o štrajku glađu obavijestio i Ambasadu Srbije u BiH te priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo video-poziv da iznesem moj problem - rekao je Jašarević u telefonskoj izjavi.


I Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je da Jašarević štrajka glađu.

- On je smješten u stacionar kako to zakon predviđa - rekao je Perković za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, Jašarević je i zvaničnim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo.

Prije godinu Jašarević je poslao Ministarstvu pravde BiH dopis da želi premještaj u Srbiju, te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravde Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, Posebnom odjeljenju, odakle mu je stigla odbijenica, a na to rješenje on je uložio žalbu. Odluka po toj žalbi još mu nije stigla.

Apelaciono vijeće Suda BiH izreklo je krajem 2013. godine pravosnažnu presudu Jašareviću od 15 godina zatvora zbog napada na američku ambasadu u Sarajevu, izvedenog 28. oktobra 2011. godine.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak