Lavrov: Rusija spremna na razmjenu zatvorenika sa SAD

prije 1 sedmica 22

Sjedinjene Države već su uputile ono što je državni sekretar Antony Blinken nazvao “značajnom ponudom” da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, među kojima su Griner i bivši marinac Paul Whelan

Rusija je saopćila u petak kako je spremna da raspravlja o razmjeni zatvorenika s Washingtonom kroz postojeći diplomatski kanal, dan nakon što je košarkaškoj zvijezdi Brittney Griner izrečena devetogodišnja zatvorska kazna zbog nelegalnog posjedovanja droge.

- Spremni smo da raspravljamo o toj temi, ali u okviru diplomatskog kanala koji je dogovoren između predsjednika Putina i Bidena – izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ukoliko Amerikanci, dodao je, odluče da još jednom pribjegnu javnoj diplomatiji, to je njihova stvar, i čak ću i reći da je to njihov problem.

Kremlj je ranije upozorio Sjedinjene Države zbog pribjegavanja “megafon diplomatiji” u slučaju Griner, tvrdeći da bi to samo moglo ugroziti napore na osiguranju potencijalne razmjene.

Presuda Griner, koju je Biden nazvao “neprihvatljivom”, mogla bi otvoriti put za američko-rusku razmjenu zatvorenika koja bi uključivala 31-godišnju sportašicu i poznatog ruskog trgovca orižjem.

Sjedinjene Države već su uputile ono što je državni sekretar Antony Blinken nazvao “značajnom ponudom” da osiguraju oslobađanje Amerikanaca zatočenih u Rusiji, među kojima su Griner i bivši marinac Paul Whelan.

Griner, dvostruka osvajačica olimpijskog zlata i zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, uhapšena je 17. februara na  moskovskom aerodromu Šeremejevo nakon što joj je u prtljagu pronađeno ulje od hašiša, podsjeća Reuters.

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak