Institut za istraživanje genocida Kanada: Tražimo javno izvinjenje zbog pjesme 'Ne volim te Alija'

prije 1 sedmica 37

Traži se hitno preduzimanje najoštrijih disciplinskih mjera protiv Johna Dabkovicha kome treba odmah prekinuti radni odnos, kazali su iz Instituta

Institut za istraživanje genocida Kanada uputio je pismo američkoj televizijskoj kući CBS zbog kako navode strašne, sramne, anticivilizacijske i dehumanizirajuće uvrede žrtava genocida u BiH.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti: 

John Dabkovich koji radi za lokalni kanal TV kuće CBS u Sacramentu u jutarnjem segmentu programa je uvrstio pjesmu “Ne volim te Alija”, ultranacionaliste i rasiste koji se zove Baja Mali Knindža. Radi se o pjesmi koja promoviše anti-bošnjački rasizam i negira genocid u BiH.

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) u saradnji sa Udruženjem preživjelih žrtava i svjedoka genocida u BiH iz Kalifornije, SAD, odgovornim osobama američke medijske kuće CBS je poslao protesno pismo zbog poziva na nasilje, negiranja genocida, ponižavanja žrtava genocida i pokušaja revizije historijskih, sudskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu na BiH. Medijski napad na istinu i pravdu se desio u nedjelju, 9. septembra 2022. oko 10:36 ujutro po pacifičkom vremenu u segmentu CBS13 "Good Day Sacramento".

U protesnom pismu se traži javno izvinjenje od odgovornog voditelja Johna Dabkovicha (ili Johna Srbina, kako on sebe naziva u segmentu). Traži se hitno preduzimanje najoštrijih disciplinskih mjera protiv Johna Dabkovicha kome treba odmah prekinuti radni odnos s navedenim medijom i njegovim pridruženim stanicama. Na kraju protesnog pisma se zahtijeva od CBS13 preduzimanje konkretnih mjera da se spriječe slični anticivilizacijski incidenti u budućnosti. CBS13 je pozvan da upotrebom vlastitog medija educira javnost o agresiji i genocidu u BiH.

IGK je također poslao pismo socijalnoj mreži Youtube sa zahtjevom da se navedeni medijski segment skine sa te mreže. Pravni osnov za zahtjev Youtube je prošlogodišnja akcija IGK na koju je Youtube pozitivno odgovorio, a tiče se brisanje medijskih segmenata koji negiraju genocid u BiH i ponižavaju žrtve genocida.

Navedeni anticivilizacijski čin predstavlja poruku da se ekstremni nacionalisti zaposleni i američkim i kanadskim medijima nisu odrekli fašističke ideologije i nacionalističkog projekta Velike Srbije. Taj čin samo pokazuje da žrtve genocida moraju ujediniti svoje snage u odbrani od eventualnog novog genocida, i da je neophodno pokrenuti određene aktivnosti da bi se onemogućilo ponavljanje genocidne ideje.


Ovaj sramni medijski akt je pokušaj aktuelizacije kulture zaborava u ime brisanja kulture sjećanja, anticivilizacijskim i dehumanizirajučim pokušajima revizije historijskih, sudskih, političkih i umjetničkih istina o genocidu u BiH sa ciljem izjednačavanja žrtve i agresora. Čin koji udaljuje srpski narod od katarze, Srbiju svrstava u države koje ne poštuju međunarodne institicije i međunarodno pravo, što je odlično gorivo kontinuiranom djelovanju ekstremne srpske nacionalističke prakse i ideje na putu Velike Srbije. Negatoru genocida poručujemo da nema nikakve odluke, imaju samo pravosnažne presude oba međunarodna svjetska suda. Genocid u Srebrenici definitivno nije stvar mišljenja srpskog nacionaliste, to je sudska, historijska, naučna i politička istina koju je priznao svijet.

Oni koji negiraju presude sudova UN, koji negiraju genocid, koji pokušavaju revizirati historijske, naučne i sudske činjenice o genocidu i koji veličaju presuđene ratne zločince, ne mogu biti na javnom mediju i zloupotrebljavati ga šireći mržnju prema žrtvama genocida.

Institut za istraživanje genocida Kanada se zahvaljuje Udruženju preživjelih žrtava i svjedoka genocida u BiH iz Kalifornije za značajan doprinos istini, pravdi i kulturi sjećanja, naveli su iz Instituta. 

(DEPO PORTAL/dg)

Pročitajte cijeli članak