Iako je smanjen uvoz iz Rusije nije se desila nestašica nafte u Evropi

prije 4 dana 14

U IEA su naglasili da su povećanje proizvodnje u drugim državama i usporavanje potražnje, usljed restriktivnih epidemioloških mjera u Kini, za posljedicu imali sprečavanje velikog nedostatka nafte

Iz Međunarodne agencije za energiju (IEA) su objavili da se nije desila globalna nestašica nafte, iako je smanjen izvoz ovog energenta iz Rusije.

Agencija je u martu 2022. godine saopćila procjenu da bi od aprila gubitak nafte na svjetskoj razini mogao biti tri miliona barela dnevno, ali je posljednja procjena da će gubitak biti milion barela dnevno.

U IEA su naglasili da su povećanje proizvodnje u drugim državama i usporavanje potražnje, usljed restriktivnih epidemioloških mjera u Kini, za posljedicu imali sprečavanje velikog nedostatka nafte.

Države OPEC-a i Sjedinjene Američke Države su istaknute kao one u kojima se povećala proizvodnja. U ovoj agenciji, čije je sjedište u Parizu, smatraju da bi dodatne sankcije Evropske unije izvozu ruske nafte ipak imalo ograničen utjecaj. SAD su pristale da će na tržištu osigurati dodatne količine nafte.

Osim toga, prošli mjesec je porastao izvoz ruske nafte u odnosu na mjesec ranije, prenosi agencija Reuters.

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak