Haos u Kosovskoj Mitrovici: Suzavac i šok bombe tokom akcije kosovske policije, ranjeni muškarac životno ugrožen

prije 2 sedmica 20

Kosovska policija je u ranim jutarnjim časovima započela policijsku operaciju „u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“

Jutros u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice su se čule sirene za opasnost, a kosovska policija je saopštila da je riječ o "sprječavanju krijumčarenja robe".

Kosovska policija je u ranim jutarnjim časovima započela policijsku operaciju „u cilju realizacije strateških ciljeva na sprječavanju krivičnih djela, posebno u borbi protiv krijumčarenja robe“.

U saopštenju se navodi da se akcija sprovodi u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

„Sve policijske radnje sprovode se u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, a odnose se na provjere i pretrese na različitim lokacijama kao što su kuće, stambeni, poslovni prostor, skladišta robe… Kao rezultat intenzivnih akcija i profesionalnih radnji kosovske policije i carine, do sada je zaplijenjena raznovrsna roba koja služi kao materijalni dokaz“, piše u saopštenju.

U jednom trenutku policija je upotrebila suzavac da rastera okupljene. Kako piše KoSSev, čule su se i šok bombe.

Zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta, prenosi KoSSev.

RTS javlja da su pripadnici kosovske policije za ekonomski kriminal zatvorili više prodavnica u sjevernom delu Kosovske Mitrovice i okolnim mjestima.

„Upadaju u magacine, prodavnice, apoteke ne rade, izvode akciju na svoju ruku i bez konsultacija i pripreme sa policijom u sjevernom dijelu Mitrovice“, navodi RTS pozivajući se na svjedočenja i tvrdnje očevidaca.

Na ulicama su vozila Hitne pomoći i vatrogasci, a u centru grada su se okupili građani

Novinari se suočili s pritiskom demonstranata

Novinari KoSSev portala koji su ovog jutra izvještavali sa terena u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, suočili su se sa pritiskom demonstranata usljed čega nisu bili u mogućnosti da isprate sva dešavanja sa terena.

U više navrata im je rečeno da prestanu da snimaju, dok je nešto poslije devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku portala Ivanu Mitiću i rekao mu da prestane da snima.

Ubrzo zatim približilo mu se više drugih demonstranata. Upitan je „zašto snima“, rečeno mu je da to ne čini, dok mu je više njih reklo da im da telefon ili pobriše sav video i foto materijal jutrošnjih dešavanja i da napusti lice mjesta, javlja N1 Srbija.

Tokom negodovanja demonstranata Mitić, koji često izvještava sa terena, čuo je rečenicu „to je ovaj što ide stalno lajv“, a veći incident je izbjegnut kada je jedan od sugrađana zaštitio novinara.

Ivan Mitić je imao jasne oznake da je novinar – prsluk sa krupnim slovima „PRESS“ i novinarsku legitimaciju vidljivo istaknutu, navodi KoSSev.

Slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik portala KoSSev. Navodi se da je i od drugih novinara zatraženo da ne snimaju. Nakon najnovijeg pritiska na novinare KoSSeva, urednica portala povukla je novinare sa lica mjesta.
 

Kurti: Borba protiv šverca

Premijer Kosova Aljbin Kurti je objavio na Fejsbuku da su policijskoj akciji prethodile intenzivne istrage i da su naređene u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, kao i da je tom prilikom zaplijenjena roba.

„Zločin i kriminalne grupe neće biti tolerisani i protiv njih će se voditi borba. Borićemo se protiv šverca koji ćemo spriječiti. Današnja policijska akcija je završena. Pozivam građane u sjevernoj opštini Mitrovica da ne nasedaju na neke medije u Srbiji koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da iste politizuju“, poručio je Kurti.

Brnabić: Zauzdajte Kurtija

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić je pozvala međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR da hitno reaguju i zauzdaju premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Situacija je više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština. Ovakvo ponašanje je prevršilo svaku mjeru i dovodi nas na ivicu haosa“, poručila je Brnabić u saopštenju.

Elek: Povrijeđeno deset osoba

Direktor Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je izjavio za N1 da je povrijeđeno 10 osoba, jedan muškarac je teško ranjen.

„Osam njih je povređeno šok bombama, gumenim mecima i suzavcem. Oni nisu zadržani na lečenju u KBC. Najteže je povrijeđen naš sugrađanin iz Zvečana koji je maltene upucan s leđa. Ima povredu desne lopatice, prelom desne lopatice, prelom drugog desnog rebra i metak mu je gotovo izašao na prednju stranu vrata. Urađena je hitna hirurška intervencija, zaustavljeno krvarenje. On se trenutno nalazi u jedinici intenzivne nege i za sada je stabilnog zdravstvenog stanja“, rekao je Elek.

Dodao je da je još jedan pacijent dobio udarac u predelu grudnog koša – on je u fazi dijagnostikovanja i nalazi se na hirurškom odjeljenju KBC Kosovska Mitrovica.

(N1, DEPO PORTAL/md)

Pročitajte cijeli članak