Grabe pasoše i odlaze: Nakon što je Putin najavio djelomičnu mobilizaciju, Rusi masovno bježe u Gruziju i Finsku

prije 1 sedmica 14

U jednom kombiju u kojem je najviše mladića, putnici su čekali sedam sati. Jedan čovjek, koji nije želio biti imenovan, rekao je za BBC da je odlučio otići odmah nakon što je Vladimir Putin jučer ujutro najavio djelimičnu mobilizaciju kako bi pojačao svoje ratne napore u Ukrajini

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin jučer najavio djelimičnu mobilizaciju ljudi za rat u Ukrajini, Rusi su u velikom broju počeli napuštati svoju zemlju, a posljednje informacije ukazuju na to da masovno odlaze u Gruziju i Finsku.

Na kontrolnoj tački Gornji Lars na gruzijsko-ruskoj granici, prolazi niz vozila s ruskim registarskim. Dvije osobe koje su uspjele prijeći granicu rekle su za BBC da je na ruskoj strani kolona od najmanje pet kilometara.

U jednom kombiju u kojem je najviše mladića, putnici su čekali sedam sati. Jedan čovjek, koji nije želio biti imenovan, rekao je za BBC da je odlučio otići odmah nakon što je Vladimir Putin jučer ujutro najavio djelimičnu mobilizaciju kako bi pojačao svoje ratne napore u Ukrajini.


Čovjek koji je bježao rekao je da nema vremena spakovati svoje stvari; samo je zgrabio pasoš i otišao jer je spadao u kategoriju regrutovanih. Gruzija je jedna od rijetkih preostalih zemalja u koje Rusi mogu doći bez vize.

Gotovo 140.000 ruskih državljana ušlo je u Gruziju od početka rata, a gruzijski opozicioni političari sve više pozivaju vladu da uvede vizni režim kako bi kontrolisala priliv ruskih državljana.

(Hayat, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak