Devet godina zatvora za Brittney Griner: Ruski sud osudio američku košarkašicu zbog ulja od hašiša!

prije 1 sedmica 24

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara nakon što joj je u prtljagi pronađeno ulje od hašiša

Ruski sud osudio je u četvrtak američku košarkašku zvijezdu Brittney Griner na devet godina zatvora nakon što ju je proglasio krivom za posjedovanje droge u Rusiji, što je presuda koju je predsjednik Joe Biden nazvao "neprihvatljivom".


Griner, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda najjače ženske košarkaške lige u svijetu WNBA, uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo 17. februara nakon što joj je u prtljagi pronađeno ulje od hašiša. Ona se otada nalazi u ruskom pritvoru, prenosi AFP.


Presuda Grinerovoj sada bi mogla otvoriti put američko-ruskoj razmjeni zarobljenika koja bi uključivala 31-godišnjeg sportaša i zatvorenog Rusa koji je bio veoma uspješan trgovac oružjem.


Griner je priznala da ima patrone s uljem hašiša, ali je rekla da je to bila pogreška. Prije presude molila je ruskog suca da "joj ne uništi život" oštrom zatvorskom kaznom, prije nego što je briznula u plač na sudu. Sud ju je također kaznio s milion rubalja (16.990 dolara).

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook


Pročitajte cijeli članak