Amerika će donirati 500 miliona vakcina siromašnim zemljama

prije 1 sedmica 9

BORBA PROTIV PANDEMIJE

Biajdenova administracija očekuje od ostalih članica G7 da objave vlastite doprinose u okviru sveobuhvatne mape puta

Džo Bajden, predsjednik SAD

Foto: AFP


SAD će uložiti 3,5 milijardi dolara za kupovinu i doniranje 500 miliona doza "Pfizer" vakcine protiv koronavirusa za neke od najsiromašnijih zemalja svijeta, saopćio je Vašington (Washington), tražeći od ostalih država članica G7 da slijede njihov primjer.

Donacija vakcina, najveća neke pojedinačne zemlje, objavljena je prije nego što se američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sastane s čelnicima Grupe sedam vodećih svjetskih ekonomija u zapadnoj Engleskoj.

Mapa puta

Tih 500 miliona doza namijenjeno je za stotinu najsiromašnijih svjetskih zemalja. Visoki zvaničnik Bajdenove administracije opisao je tu gestu kao "veliki korak naprijed koji će značajno unaprijediti globalne napore" u cilju "omogućavanja nade u svakom uglu svijeta".

- Uistinu želimo naglasiti da je ovo od temeljnog značaja za jedinstveni cilj spašavanja života - kazao je zvaničnik, dodajući da Vašington ne traži usluge u zamjenu za doze vakcina.

Biajdenova administracija očekuje od ostalih članica G7 da objave vlastite doprinose u okviru sveobuhvatne mape puta u borbi protiv pandemije koja je odnijela više od 3,9 miliona ljudskih života, dodao je zvaničnik.

Neprofitna cijena

Američki proizvođač lijekova "Pfizer" i njegov njemački partner "BioNTech" ranije su saopćili da će omogućiti 200 milion doza u 2021. i 300 milion doza u prvoj polovini 2022.

Vakcine, koje će biti proizvedene u američkim postrojenjima "Pfizera", bit će uručene po neprofitnoj cijeni.

- Naše partnerstvo s američkom vladom pomoći će u omogućavanju isporuke stotina miliona doza naše vakcine u najsiromašnije zemlje svijeta što je ranije moguće - izjavio je izvršni direktor "Pfizera" Albert Bourla, prenosi Reuters.

More articles Joe Biden

Više o temi Joe Biden

Pročitajte cijeli članak