Novi rezultati izbora u poslijepodnevnim satima

prije 3 sedmica 21

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Džordžije i Arizone.

New York Times piše kako će se ažurirani podaci za Nevadu znati u četvrtak u podne po istočnoameričkom, odnosno 18 sati po srednjoevropskom vremenu.

U Nevadi je prebrojano 85 posto listića, a demokratski kandidat Džo Bajden (Joe Biden) tamo vodi za manje od 8.000 glasova.  

Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger (Brad Raffensperger) očekuje da će prebrojavanje glasova u njegovoj saveznoj državi trajati do četvrtka ujutro, prenosi BBC.

Republikanski predsjednik tamo vodi za 39.000 glasova, ali treba prebrojati još 200.000 glasačkih listića. Bajden ima dobru šansu preokrenuti tu saveznu državu, što dva puta nije uspjelo predsjedniku Baraku Obami ( Barack).

Arizona, u kojoj Bajden trenutno vodi s gotovo 80.000 glasova nakon što ih je prebrojano 86 posto, također će objaviti nove podatke u poslijepodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu.

Tramp se preuranjeno proglasio pobjednikom izbora već u utorak, a svaki suprotan ishod nazvao je krađom.

- Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda - kazao je u Bijeloj kući.

Tramp i članovi njegove vlade mjesecima kritiziraju dopisno glasanje, tvrdeći da je ono podložno prevarama, iako stručnjaci ističu kako je to teško moguće i da su dopisni glasovi dugo prisutna metoda glasanja na američkim izborima.

Njegov štab je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Džordžiji, Pensilvaniji i Mičigenu, a u Viskonsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova.

Šefica Bajdenove kampanje osudila je u međuvremenu Trampove izjave o navodnoj prevari, a demokratski kandidat je izrazio vjeru da je "na putu prema pobjedi".

- Nije na meni i na Donaldu Trampu da objavljujemo pobjednika ovih izbora. To je na glasačima - poručio je Bajden i pozvao na američko jedinstvo nakon izbora.

Republikanski kandidat Donald Tramp oglasio se na Twitteru nakon što je najavio pravni postupak zbog prebrojavanja glasova u Viskonsinu i Mičigenu u kojima je pobjedu, prema nezvaničnim podacima, odnio njegov protukandidat Džo Bajden.

Naši advokati su tražili 'pristup podacima', ali kakva je korist od toga? Šteta je već učinjena integritetu našeg sistema i samim predsjedničkim izborima. O tome treba razgovarati! - napisao je Tramp. 

Prema navodima AP, Bajden je osvojio 264 elektorskih glasova od 270 neophodnih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Pročitajte cijeli članak