Izrael: Dvije doze Fajzerove vakcine 95,8 posto efikasne protiv koronavirusa

prije 1 sedmica 5

Fajzerova vakcina

Foto: Arhiva


Rizik od bolesti izazvane koronavirusom pao je za 95,8 posto među ljudima koji su primili obje dozeFajzerove (Pfizerove) vakcine, saopćilo je u subotu izraelsko Ministarstvo zdravlja.

Vakcina je također bila 98 posto efikasna u spriječavanju povišene temperature ili problema sa disanjem i 98,9 posto efikasna u spriječavanju hospitalizacija i smrtnih slučajeva, navelo je ministarstvo.

Drugu dozu primilo 1,7 miliona

Rezultati su zasnovani na podacima prikupljenim na nacionalnom nivou do 13. februara, među Izraelcima koji su primili drugu dozu najmanje dvije nedjelje prije toga.

Prema internet stranici Ministarstva zdravlja, drugu dozu je do 30. januara primilo oko 1,7 miliona ljudi, zbog čega su ispunili uslove da budu obuhvaćeni istraživanjem.

Aplikacija "zelena propusnica"

Prethodni izvještaji pojedinačnih zdravstvenih ustanova također su pokazali pozitivne rezultate, zbog čega je Izrael ukinuo ograničenja poslije višenedjeljenih restriktivnih mjera. Prošle nedjelje, dozvoljeno je otvaranje škola i mnogih radnji.

Ministarstvo zdravlja također je uvelo aplikaciju "zelena propusnica", povezanu sa personalnim zdravstvenim kartonima, koju ljudi koji su vakcinisani ili se smatraju imunim poslije oporavka od koronavirusa mogu da pokažu da bi odsjeli u hotelima ili prisustvovali sportskim ili kulturnim događajima.

Pročitajte cijeli članak