Carl Bildt: Dejtonski sporazum je temelj, a ne plafon za BiH

prije 3 dana 4

Carl Bildt, prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, podijelio je svoja razmišljanja o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma.

Carl Bildt, prvi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, podijelio je svoja razmišljanja o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma.

Bildt je na svom Twitteru objavio video u kojem secira ono što je Dejton trebao da učini i ono što su političari trebali da učine na osnovu tog sporazuma.

For this day @OHR_BiH - the office I and a small group of dedicated colleagues set up in Sarajevo 🇧🇦 nearly 25 years ago - asked me and other former High Representatives for a short video statement. Here it is. pic.twitter.com/02Rh7OC1O5

— Carl Bildt (@carlbildt) November 21, 2020

"Vrijeme je da se sjetimo 3,5 godine rata, gubitka 100.000 života, genocida i miliona raseljenih, velikog razaranja. Onda za tri sedmice desio se jedinstveni sporazum, kompromisni mir kojeg niko nije slavio, ali kojeg su svi bili spremni prihvatiti", rekao je Bildt.

On je kazao kako je Dejtonski sporazum temelj za Bosnu, a ne plafon te d aje razočaravajuće je što lideri Bosne i Hercegovine nisu iskoristili mogućnosti Dejtona.

"Mnogi su mir shvatili kao nastavak rata drugim sredstvima. Mislim da trebaju zajedno raditi, u BiH, regiji i Evropi, da zajedno gradimo bolji svijet. Zapamtimo šta se dogodilo, ali izgradimo pravi mir za sve. To je naslijeđe Dejtona", zaključio je Bildt.

Pročitajte cijeli članak